Over Xanthe

Toen ik in 2012 mijn golden retriever-pup Flo in huis haalde, stal ze niet alleen mijn hart, maar boostte ze ook mijn interesse in honden enorm. Ik heb mijn passie voor honden volledig aan haar te danken. 

Nadat we Flo moesten loslaten, gingen we op zoek naar een waardige opvolger. We adopteerden Jack, een zwarte labrador retriever met een gouden hart. 

Ik werk op het Belgisch Centrum voor Geleidehonden in Tongeren. Daarnaast doe ik de zaken die je op deze website kan terugvinden als zelfstandige in bijberoep. 

Welzijnsgericht opvoeden

De term ‘Welzijnsgericht honden opvoeden’ sprak me meteen aan toen ik het voor het eerst hoorde. Dit beschrijft heel mooi hoe ik kijk naar hoe we zouden moeten samenleven met onze honden.

Voor mij betekent welzijnsgericht opvoeden dat we met respect en inzicht in hun noden honden opvoeden.

Ik zoek graag met mensen naar de beste manier om zowel hun noden/verwachtingen tov van de hond en de noden van de hond zelf te voldoen. De noden van de hond komen steeds eerst! Zolang mensen realistische wensen hebben met betrekking tot hun hond, zoek ik graag mee om deze te realiseren.

Voldoen aan noden wil niet zeggen dat ik vind dat honden alles moet krijgen wat ze willen, ze moeten krijgen wat ze nódig hebben. Hieronder vallen belangrijke zaken zoals gezonde voeding, beweging, mentale uitdaging, affectie … Maar ook zeer belangrijk en soms niet het eerste waar mensen aan denken: sturing en grenzen.

Een hond opvoeden door rekening te houden met zijn individuele noden, geeft de grootste kans tot succes! Verschillende ‘gedragsproblemen’ die mensen ervaren met hun hond, komen neer op onvoldane noden van de hond. Begrijp me niet verkeerd, dit wil niet zeggen dat deze mensen bewust hun hond tekort doen. Zo simpel is het niet, sommige honden hebben ook complexere noden dan anderen, net zoals mensen.

Ga je graag samen op zoek naar de noden van jouw hond en naar de beste manier voor jullie om aan deze noden te voldoen? Contacteer mij! 

Eeuwig leren

Dit is een lijst van de opleidingen, workshops en webinars die ik volgde (update januari 2024): 

  • Ik ben momenteel bezig aan de opleiding ‘Hondengedragscoach’ aan Kyno-Coach Academie
  • Online opleiding ‘Puppy Power’ van drie weekends door Dr. Amber Batson via Freedogz
  • Webinar ‘Memory Matters’ door Dr. Amber Batson
  • Online workshop ‘Dog Separation Anxiety Solutions: Top 10 Key Elements’ aan Fenzi Dog Sports Academy
  • Online opleiding ‘Teenage Tyrants: Surviving Your Dog’s Adolescence’ aan Fenzi Dog Sports Academy
  • Online opleiding ‘Baby Genius’ aan Fenzi Dog Sports Academy
  • Online opleiding ‘Introduction to dog behaviour, dog language and problem solving’, Level 1 of Nordic Education Centre for Dog Trainers – International Dog Trainer School
  • Opleiding ‘Zorgverlener met therapiehond’ aan Syntra Hasselt 
xanthesanen